KALP KRİZİNE KÖK HÜCRE

15 Kasım 2007 Perşembe






Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Tokaç, 1,5 hafta önce kalp krizi geçiren 56 yaşındaki erkek hastaya kök hücre nakli yaptıklarını bildirdi.

Tokaç, Konya'da kalbe ilk kez yapılan kök hücre nakliyle ilgili hastane başhekimi Doç. Dr. Ahmet Özkağnıcı, Histoloji-Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Duman ve Yard. Doç. Dr. Murad Aktan ile birlikte tıp fakültesi hastanesi binasındaki toplantı salonunda basın toplantısı düzenledi. Dünyada kök hücre çalışmalarının hızla devam ettiğini ve çeşitli alanlarda başarılı sonuçlar elde edilen kök hücre naklinin son yıllarda kalp alanında da yapılmaya başlandığını ifade eden Tokaç, kendilerinin de kalbe kök hücre nakli yapılmasıyla ilgili çalışmaları 6 yıldır sürdürdüklerini söyledi.

Kök hücrenin kendi kendini yenileyebilen uygun koşullar altında değişik dokuların hücre tiplerine göre farklılaşabilen ve çoğalabilen öncü hücreler olduğunu belirten Tokaç, ''Örneğin kalbe yapılan kök hücre naklinde kalpteki ölü hücreler canlandırılmaktadır'' dedi. 1,5 hafta önce kalp krizi geçiren 56 yaşındaki erkek bir hastaya kök hücre nakli yaptıklarını dile getiren Tokaç, şunları kaydetti:

''Kalp krizi geçiren hastayı ilk olarak anjiyo ünitesine alıp tıkanan damarı açtık. Bir süre gözetimde tuttuğumuz hastanın kemik iliğinden ilik çektik. Bu iliği bazı işlemlerden geçirip ayıklayarak kalp için gerekli olan kök hücreleri elde ettik. Daha sonra da bu hücreleri aort damarından hastanın kalbine verdik. Bu uygulamanın 3 ile 6 ay arasında sonuç vererek kalbin eski sağlıklı durumuna yakın hale gelmesini bekliyoruz.''

Kalbe kök hücre naklinin gerçekleştirildiği Türkiye'de üçüncü kent olduklarını belirten Tokaç, şöyle devam etti: ''Bu yöntemle kemik iliğinden elde edilen kök hücreler, kalpte hasar görmüş bölgenin onarımını hızlandırıp, kalbin fonksiyonunu güçlendiriyor. Ancak bu uygulama, ilaçla tedavi ya da by-pass'a bir alternatif değil, kalbin sağlığına kavuşturulması için hızlandırıcı bir tedavi yöntemi olarak görülmelidir. Bu işlemin uygulandığı fark, kök hücre nakli yapılmayana göre kalbin kendini daha hızlı yenilemesi.'' Tokaç, bu yöntemin çok sayıda kalp krizi geçiren hastaya uygulanabilmesi için gerekli altyapı çalışmalarına devam edildiğini sözlerine ekledi.

0 yorum: