Felç Hastalarına Umut Dağıtan Yeni Alet

15 Kasım 2007 Perşembe


stroke patient having trouble reaching bottle
Felçli hastaların günlük işleri yapmakta zorlanıyor
Bir bardağı tutmak, kalemle yazı yazmak veya saç taramak çoğu insanın zorlanmadan yapabildiği gündelik işler arasında. Oysa felç geçirenlerin bu işleri aynı kolaylıkla yapması mümkün değil. Fizik-tedavi başlangıçta bu hastalara yardımcı oluyor ancak bir yıl sonra bu yöntem de yetersiz kalıyor. Yeni geliştirilen bir aygıt, felçlilere yeniden hareket kabiliyeti sağlıyor. Üstelik bu aygıt etkileri zamanla etkisini de yitirmiyor.


Carleen Gehling 16 yıl önce felç geçirince sol kolunu hareket ettiremez olmuş. "Daha önce yaptığım sıradan işleri yapamamak beni çok üzüyor" diyen genç kadının yardımına H-200 adlı yeni cihaz koştu. Bu yeni aletin içindeki elektrodlar, Carleen’in eline hafif elektrik vererek canlandırıyor; kol kaslarını güçlendiriyor.

Cincinnati Üniversitesi araştırmacılarından Stephen Page, aygıt çalıştığı zaman, hastanın MRI görüntülerinde hemen bir farklılık oluştuğunu söylüyor. Page şöyle konuşuyor: "Bu aygıtı kullanan hastalara belirli hareketleri tekrarlattırıyoruz. Bu şekilde beyni harekete geçiriyor; beyin hücrelerine kolun yeniden eskisi gibi çalışmak istediği mesajını gönderiyoruz. Bunu sekiz-on hafta sürekli yaparsak, beyin yeniden kola sinyal göndermeye başlıyor. Hasta da bu şekilde hareket kabiliyetini yeniden kazanıyor." Carleen'e hareket etmesine yardım eden bu aletin birçok felç hastasına umut vereceği tahmin ediliyor.

0 yorum: